ANDLINGER CENTER
Princeton University, Princeton, NJ (2006–2015)
MVVA collaborated with Tod Williams Billie Tsien Architects on the design of the Andlinger Center for Energy and Environment at Princeton University, which was completed in the fall of 2015. Located at the eastern edge of campus near a residential neighborhood, scale, height, and massing were crucial considerations for the design. The building is set back from the sidewalk and experienced as an integrated sequence of architectural volumes and landscaped spaces on a series of level planes.

The campus-level gardens shape the entry experience by extending the campus fabric into the building’s courtyard, linking the Andlinger Center to the historic core of the campus along major pedestrian networks. Sunken gardens provide verdant scenery, exposure to the daylight and weather, and an accessible outdoor space for occupants of the building, which in large part sits below street level. Tall trees within these inner courtyards serve as landmarks for the complex network of laboratories, classrooms, and work spaces. A lush green roof provides space for a unique outdoor classroom and while helping Princeton address its sustainability goals.

In creatively accommodating the ambitions programmatic needs and space requirements, the design of the Andlinger Center landscape is a contextually fitting addition to the existing network of cherished courtyards and gardens on the Princeton campus. MVVA has extensive experience working at Princeton, first through the 2006 Master Plan and for the past 11 years as the designated campus landscape architect, and has provided insight into the evolving character of the university’s campus that helped strengthen the dynamic relationship between the new building, its landscape, and its context.
back to top ^